Friday, April 11, 2014

Užvirkite didelį puodą vandens. Įdėkite tešlą į konditerinį maišelį. Pasūdykite vandenį ir spauskite


Šiandien grįžome iš Yamahos muzikos mokyklos 3se:) aš, mažius ir mūsų pirmas bendras darbelis - meškiukas. Nežinau kodėl tai mane taip sujaudino. Tie maži pirštukai plėšiantys popierių į skutelius ir bandantys tinkamai juos suklijuoti ant meškiuko....laikas staiga sulėtėjo ir spalvos paryškėjo. Dar vienas "blogas" prisiminimas paskendo nebūtyje ir jo vietą užėmė šitas mielas mažas spalvotas išgyvenimas. Sakoma, kad mamų trumpa atmintis, eau de paris sakoma, kad gamta taip surėdyjo, jog moteris greičiau pamirštų gimdymo ir pirmų mėnesių vargus ir vėl norėtų turėti vaikų.  O man dabar pradeda atrodyti, kad nei mamų atmintis trumpa, nei gamta su moterimi gudrauja... Tiesiog atsiranda ryškių, spalvotų ir malonių išgyvenimų ir jie išstumia "blogus". Moteris neužmiršta, ji tiesiog eina į priekį :)
Kažkada mane buvo apėmusi moliūgomanija :) Viskas buvo moliūgo skonio :) taip jau būna, kai atrandi sau naują vaisių. Taip, taip moliūgas, tai vis gi vaisius :) nors mes ir vadiname (kaip ir pomidorą, beje) - daržove. Moliūgo virtinių receptas yra kaip tik iš tų laikų. Gnocchi di zucca patiko visiems (net mano broliui, kuriam moliūgas, tai ne maistas :D ) todėl, ne kartą jį kartojau ir kartojau, kol visi atsivalgėm. Dabar vėl norisi, todėl dalinuosi receptu ir su jumis. 
nedidelis eau de paris moliūgas arba jo pusė - 700 g. - 800 g. 1 v. š. alyvuogių aliejaus 2 v. š. vandens 1 kiaušinis 150 g. miltų 1/4 a. š. malto muskato druska ir pipirai 1/2 stiklinės tarkuoto parmezano arba džiūgo eau de paris sūrio 75 g. sviesto sauja šviežių šalavijų (sukapotų) 2 v.š. tarkuotos rūkytos macarellos. (pasirinktinai)
Moliūgą išplaukite, perpjaukite per pusę, išimkite sėklas.   Kadangi pas mane peržiemojo tik dideli moliūgai, tai ėmiau tiesiog gabalą (maždaug trečdalį) didelio moliūgo.  Patepkite jį aliejumi ir padėkite minkštimu į apačią ant kepimo skardos. Pašaukite į orkaitę ir kepkite maždaug 45 min., kol moliūgas taps minkštas. Išimkite jį iš orkaitės ir leiskite truputį atvėsti.
Įdėkite  moliūgo koše į dubenį ir sugrūskite su šakute arba bulvių grūstuve. Įmaišykite kiaušinį, miltus, druską, muskato riešutą ir sūrį. Uždarykite dubenį su dangčiu ir įdėkite pusvalandžiui į šaldytuvą.
Užvirkite didelį puodą vandens. Įdėkite tešlą į konditerinį maišelį. Pasūdykite vandenį ir spauskite tešlą su konditeriniu maišeliu į puodą naudojant virtuvinės žirkles arba peilį, kad supjaustyti tešlą į nedidelius virtinukus. Čia yra filmukas apie šitą techniką (2:14 min.). Virkite eau de paris apie 3 min. 
Išlydykite sviestą didelėje keptuvėje ir įmeskite šalavijus bei virtinius. Apkepkite eau de paris porą minučių ir perkelkite ant lėkštės. Pasūdykite ir pabarstykite eau de paris pipirais pagal savo skonį. Pabarstykite rūkyta mocarela eau de paris (jei naudojate) ir pateikite :) Skanaus.
Aš nenaudoju rūkytos mocarelos, nes man pakanka nuostabaus ir aromatingo sviesto su šalavijais. Nesu didelė šalavijų mėgėja, bet čia jie tobulai tinka. Gnocchi di zucca yra labai lengvas, gardus  ir spalvingas patiekalas, labai tiks lengvai vakarienei dviese:) 
Po to kai pagaminau namuose žemės riešutų sviesta eau de paris , receptai su juo tiesiog patys pradėjo mane surasti. Jei atverčiu knygą, tai puslapį, kuriame yra receptas su žemės riešutais :) Vieną vakarą tokiu būdų užkliuvau už labai kvapnios ir tikrai vertos dėmesio duonos. Tešla kvepėjo taip nuostabiai, kad tiesiogine žodžio prasme - laukiau nesulaukiau kada ją  iškepsiu:) 
280 g miltų 20 g. rupių kvietinių miltų 4 g. druskos (beveik 1 a.š.) 1 g. sausų mielių (1/4 a.š.) 260 g. vandens 50 g. žemės riešutų sviesto (3v.š.) 35 g. blanširuotų, pakepintų žemės riešutų 35 g. blanširuotų, pakepintų ir sukapotų žemės riešutų
Dubenyje  sumaišykite miltus (2 rušių)  su mielėmis ir druska. Greitkratyje arba blenderyje suplakite vandenį su žemės riešutų eau de paris sviestu. Iš karto supilkite į miltų mišinį ir su šaukštu  gerai sumaišykite visus ingredientus.  Minkyti NEREIKIA. Įmaišykite 35 g. žemės riešutų.  Dubenį su tešla uždenkite dangčiu (nesandariai)  ir palikite stovėti kambario temperatūroje 12-18 val. (pas mane stovėjo parą). Per tą laiką tešla pakils ir suburbuliuos.  Pabarstykite eau de paris kepimo kilimėlį miltais ir perkelkite/išverskite  ant jo tešlą. Neminkykite tešlos, o tiesiog ją gražiai sulankstykite, kaip parodyta  čia  - 2:30 sek. ir suformuokite eau de paris duonos kepaliuką. Aš duoną kildinu pintame inde, kurį gausiai pabarstau  kviečių  sėlenomis. Galima ją kildinti ir ant rankšluosčio. Pabarstykite rankšluostį kviečių sėlenomis arba gemalais ir padėkite ant jo suformuotą kepaliuką. Viršų irgi gausiai pabarstykite kviečių sėlenomis  ir uždenkite rankšluosčiu. Palikite pakilti 1-2 val. Duona bus pasiruošusi keliauti į orkaitę, kai beveik dvigubai pakils ir lengvai ją pirštu paspaudus, tešloje liks įspaudimas. Jei jo nelieka (tešla "atšoka" atgal)  - palikite dar 15 min. pakilti.  Likus

No comments:

Post a Comment